Meidän kaapin tekijä Mykkä-Matti
Sain tämän ison astiakaapin syntymäkodistani Lapualta. Kaapista on minullakin paljon muistoja ja historiaa.
Isäni puhui aina, että kaapin oli tehnyt hänen isänsä isosetä Mykkä-Matti, joka oli syntynyt 1870 -luvulla. Hän on tehnyt kaapin todennäköisesti 1900 -luvun alussa.
Minun lapsuudessani kaappi oli vaalean vihreä ja äitini siihen kyllästyneenä maalasi sen ruskeaksi. Kun kunnostimme kaapin, maalasin sen meidän entisöintipiirin opettajan valitsemilla Tikkurilan perinneväreillä.
Olen usein miettinyt, miten sivukylässä asunut kuuromykkä Matti on osannut tehdä tuollaisen kaapin ja mistä hän on saanut mallin siihen. Kun taas kerran katselin kirkonkirjoja tuolta ajalta, löysin Matin kohdalla maininnan Pietarsaaren kuuromykkäinkoulusta. Lisäksi hänen kohdalleen oli merkitty Kuuromykkä.
Löysin Kansallisarkistosta tiedon, että kyseisen koulun arkistoa on Vaasan yksikössä. Niinpä teimme reissun Vaasaan ja koulun oppilasluettelosta löytyi hänen nimensä vuosilta 1891-94. Valitettavasti matrikkelitietoja ei siellä ollut.
Kyselin Fb:n Etelä-Pohjalaiset suvut -ryhmästä, miten sivukylän talollinen on osannut lähettää nuoren pojan noin 120 kilometrin päähän Pietarsaareen. Yksi henkilö antoi varsin hyvän vastauksen: pappi on todennäköisesti ohjannut hänet kouluun. Kinkereillähän lueteltiin kaikki talon rippikoulun käyneet asukkaat ja siinä yhteydessä varmaan pappi on puhunut koulusta. Kunnat ovat jo tuolloin lähettäneet sokeita ja kuuromykkiä lapsia ja nuoria kauaksikin kouluun. Tavoitteena on ollut, että nuoret saavat ammatin eivätkä jää kunnan elätettäväksi.
Matti kuoli valitettavasti jo 39-vuotiaana keuhkotautiin. Tässä sukututkimuksessa on hienoa se, kun saa sukulaisista muutakin tietoa kuin nimen sekä syntymä- ja kuolinajat. Ja huonekalujen entisöinnissä kiehtoo sekin, kun jokaisella mööpelillä on tarina.
Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta, niin Matista kuin elämästä ja tavoista hänen ajaltaan.
VastaaPoistaIsän puolen suvusta on tehty ns. sukututkimus - juurikin tuolla nimi, syntymä- ja kuolinaika, puolisot, lapset. Eipä ne paljon kerro. Läheisimmistä sukulaisista ne tiedot tietää muutenkin ja kun isän äidin sukunimi on sen verran erikoinen, on melko luultavaa, että sukua ollaan jonkun mutkan kautta.
Samoin on Mursun äidin puolen suvun kanssa: tuossa se kirja on hyllyssä, mutta vain muutaman vanhan tarinan olen Mursulta kuullut, ei niitä tuolla kirjassa lue.
Vanhempani kertoivat paljon suvuistaan, myös tylsistä tapahtumista. Nämä ovat jääneet mieleen, hämmästelen sitä itsekin. Jos joku asia edellisissä sukupolvissa mietityttää, soittelen vanhimmalle veljelleni tai serkulleni.
VastaaPoistaMinäkin olen yrittänyt saada äitiäni, tätejäni ja enojani kertomaan tarinoita suvustani niin, että kirjoittaisin niitä ylös, että ne jäisivät vielä minunkin jälkeen luettavaksi jälkipolville, mutta... aina se on jäänyt. Se on nyt tämän vuoden projektina, kunhan lähden tästä reissuun taas seuraavan kerran.
PoistaHuomasin yhden asian täällä sinun blogissasi ja tarkistin omastani miten sen olen tehnyt.
VastaaPoistaBLOGIARKISTO, siellä näkyy vain kuukausi ja päivitysten lukumäärä, ei päivityksiä. Saat ne näkyviin seuraavasti:
Valitse ULKOASU ja sitten BLOGIARKISTO -> muokkaa. Valitse sieltä HIERARKIA ja sitten TALLENNA.
Tuon jälkeen pitäisi tuossa oikealla näkyä postaustesi otsikot ja siitä voi valita minkä haluaa lukea.
On myös toinen mystinen asia, en tiedä korjaantuuko se tuolla, mutta katsotaan. Kun olet vastannut kommenttiini (olen ruksannut tuon "tilaa ilmoitus") sähköpostiini tulee ilmoitus "[Terhin tarinoita] Uusi kommentti postauksessa" 🤔🤔
Tiedän, että se on sinun, koska viestin lopussa on sinun nimesi ja linkki blogiisi.
Kiitos ohjeesta! Eikös se ole nyt sen näköinen, millaiseksi tarkoitit.
VastaaPoistaKyllä vain, nyt se on sellainen kuin tarkoitin: kuukauden alla näkyy jokaisen postauksen otsikko ja otsikkoa klikkaamalla pääsee lukemaan ko. postauksen.
PoistaSe korjasi myös sitä toista ongelmaa eli enää ei sähköpostiini tulleessa ilmoituksessa lukenut tuota "Terhin tarinoita", vaan nyt näkyi niin kuin pitääkin Mummun ruuhkavuodet.
Sitä en vielä keksinyt, miten siihen ilmoitukseen saa näkyviin postauksen nimen, mihin kommentti on jätetty 🤔 - et ole ainoa, jolta se puuttuu.