Aikamatka taaksepäin rintamalle
Kirjeet sai Neiti Vieno Koukkari eli meidän talon edellinen emäntä ennen minua ja Miehen mumman sisar. Kenttäposteja lähetti Vienon kolme veljeä sekä siskonpoika Kalervo, joka oli sotaan lähtiessään 20-vuotias. Kirjeet ovat vuosilta 1940-43. Kirjoitan nyt "puhtaaksi" näitä kirjeitä, koska varsinkaan nuorempi polvi ei saa selvää käsialoista. Onneksi olen tottuneempi lukemaan niitä, koska olen jo yli vuosikymmenen lukenut vanhoja kirkonkirjoja.
Aloitin Vienon siskonpojan Kalervon kirjeistä, joita on lähetetty mm. Rovaniemeltä, Syvärin rantamilta, Aunuksesta ja toisen paikan sivusta. Olen menossa vasta vuoden 1941 kirjeissa, joissa näkyy nuoren miehen sopeutuminen rintamaoloihin ja joka tuntee sen vielä siinä vaiheessa seikkailunakin. Juuri kirjoitin siitä, kun Kalervo oli käveleskellyt Äänislinnan eli Petsamon kaduilla.
Tämä kirjeiden lukeminen ja kirjoittaminen tuo sotilaan elämää aikaisempaa lähemmäksi. Minun kotonani ei puhuttu sodasta, koska isäni ei sairastetun polion vuoksi päässyt armeijaan eikä rintamalle. Se oli hänelle kova paikka.
Kun kaikki 50 kirjettä olen tallentanut, voin koota ne vaikka kirjaksi Vienon veljesten ja sisarusten jälkipolville.
Hieno ajatus kirjoittaa puhtaaksi noita vanhoja kirjeitä ja ehkä tehdä niistä vielä kirja jälkipolville!
VastaaPoistaItse tahtoisin kirjoittaa ylös tarinaa mummustani ja papastani, jota en koskaan nähnyt, sekä Äidistäni ja hänen kahdeksasta sisaruksestaan - miten mummu kasvatti yhdeksää lasta yksin ja kaikkea muuta sieltä sodan jälkeiseltä ajalta aina siihen asti kun mummu nukkui pois. Mutta kukaan ei tunnu olevan innokas ryhtymään kanssani siihen työhön, kertomaan niitä tarinoita - niitä on kyllä kerrottu yksi silloin toinen tällöin, mutta.... Ne unohtuvat ajan saatossa, tulevat polvet eivät enää edes minua edeltävästä sukupolvesta mitään 🤷♀️
Äitini kirjoitti elämäkertansa vapisevilla "Parkinsonkäsillään" ja minä kirjoitin tekstin puhtaaksi ja valitsin valokuvat ja teetimme 85-sivuisen kirjan. Äitini oli Satakunnasta ja ilman tätä kirjaa hänen sukunsa olisi jäänyt unohduksiin minun jälkeeni.
PoistaSitten kun olet kirjoittanut kirjeet puhtaaksi, niistä on varmasti useampikin museo kiinnostunut.
VastaaPoistaEipä tullut tuo mieleenkään. Yksi kirje korsun joulusta tulee meidän joululehteen. Kyllähän nuo kirjeet näyttävät sodan yksittäisen sotilaan silmin.
Poista